The Heggen Pages Toolbar


Top:Arts and Humanities:Architecture:

Our House Plans

My apologies for the slowness of this page. I tried reducing the size of these images, but most of the lines are only one pixel thick, so this is the best I could do. Grin and bear it…

On the list of things to do is to convert the AutoCAD LT source files into a VRML file that you can wander through in 3-D. This will come after I update the original file to reflect the change we have made.

Here are excerpts from our after-the-fact house plans. The house was built in 1930. These plans were drawn in 1995. They don't match perfectly. The plans start from the outside and gradually peel away layers.

This series is looking down at the house facing northwest. Front door is at right front, garage is at right rear. We live on a corner, so the streets run along the X and Y axes in the foreground.

View with plywood sheathing

Left: The purple is plywood sheathing for the roof.


View with spaced sheathing

Right: The bright red is the old spaced sheathing from the original cedar shingle roof. this was covered with plywood when we re-roofed the house in 1996.


Rafter view

Left: The bright green are 2" x 4" rafters on 24" centers. The white "rafters" at the end are the rake boards, which vary from 2" x 8" to 2" x 10". Yes, that is the chimney sticking up through the ridge. No, there is no ridge board. If you look carefully, you can make out the tan collar ties that are faintly visible under the rafters. These were removed when the attic pony walls were installed (see next image).


Attic view

Right: The bright blue are existing 2" x 6" ceiling joists. The yellow are 2" x 4" studs on the gable end walls.
The dark area bordered by cyan in the center of the ceiling joists is new construction. The cyan walls are box beams that bear some of the weight of the roof to help resolve sag that has crept in over the years. I do not want to bow the ceilings from the additional weight of the roof, so the beams transfer the weight onto load-bearing walls beneath them.
The teal green area between the box beams is a floor that is suspended from the beams, which form walls for our new attic storage space. Note also the stair rails protruding up through the attic floor. These are the pull-down attic stairs.
Note that this layer of the garage is incompletely shown, as we are not making any structural changes to it.


Wall view

Left: The main floor consists the living room (on your left as you walk in the front door), the dining area (on your right as you walk in the front door), the kitchen (through the doorway next to the dining area), the hallway (through the doorway straight ahead as you walk in the front door), the master bedroom (at the left end of the hallway), the guest room (at the right end of the hallway), and the bathroom (in between the bedrooms). Note the attic stairs for reference. No, there is no fireplace. The chimney is just for the water heater in the basement, although it was originally used for a sawdust-burner furnace. The purple are existing floor joists. The garage is, of course, at the far right, just off the kitchen. There is also a full basement, partially finished, that covers the full area of the house.

If the floor plan looks a little funny, that's because it is. Sometime back in the Forties they moved the front door, knocked out some walls, and generally rearranged the entire house. The front door used to at the left edge of the drawing, on a different street. Our bedroom was only half as big - the rest of it was porch. So, our bedroom probably used to be the living room. The current living room was also divided in half. You get the idea.



Page created 12/20/95 by Michael Heggen.
Last updated 03/17/03 14:29.
1995 by Michael Heggen. All rights reserved.

Thwate Web of Trust Notary sealReturn to top-level of the Heggen Pages
Home - What's New - Welcome - Feedback - Subscribe

  1995-2004 by Michael Heggen. All rights reserved, except as noted.